Blog - Ako zmierniť prehrievanie interiéru v slnečných dňoch? | Aluplast

Blog

Ako zmierniť prehrievanie interiéru v slnečných dňoch?

Praktické porovnanie protislnečných skiel a fólií

Protislnečné sklá vs. protislnečné fólie

Klimatická kríza prináša stále viac horúcich dní a s nimi problém prehriatych priestorov. Klimatizácia poskytuje úľavu a príjemný úkryt. Chladenie miestností však nie je najlacnejšie a klasické exteriérové klimatizácie prispievajú k otepľovaniu ulíc. Intenzívne slnko náklady na klimatizovanie výrazne zvyšuje. Okrem toho, slnečné lúče môžu spôsobiť nepríjemné oslnenie pri práci, či šoférovaní. Zmysluplným riešením týchto problémov môžu byť protislnečné sklá alebo fólie. Aký je medzi nimi rozdiel? Ktoré riešenie je vhodnejšie pre vašu domácnosť alebo kanceláriu? Odpovede na tieto otázky nájdete v tomto texte.

Protislnečné sklá: Elegantné riešenie pre nové budovy

Protislnečné sklá sú špeciálne navrhnuté tak, aby prepustili do interiéru dostatok denného svetla a zároveň zadržali teplo. Tieto vlastnosti majú vďaka povrchovej vrstve, ktorá odráža a filtruje časť slnečného žiarenia. Tieto sklá sú vhodné najmä pre nové budovy alebo pri rekonštrukciách, kde je možnosť úplnej výmeny okien.

Ako fungujú protislnečné sklá?

Vrstvy použité v týchto sklách regulujú prestup tepla a svetla tabuľou skla. Pri opise ich vlastností sa môžete stretnúť s fyzikálnymi veličinami súčiniteľ prestupu tepla a solárny faktor. Čo tieto veličiny znamenajú?

  • Ug (súčiniteľ prestupu tepla): udáva, koľko tepla prejde cez sklo. Čím nižšia hodnota Ug, tým lepšia je tepelná izolácia. Napríklad, sklá s hodnotou Ug 0,5 W/m²K zadržiavajú teplo efektívnejšie ako bežné okná. V zime tak zabránia úniku tepla a v lete minimalizujú prehriatie interiéru. Týmto prispievajú k zníženiu spotrebovanej energie a nákladov na vykurovanie aj chladenie.

  • Solárny faktor (g-hodnota): vyjadruje, aké množstvo slnečného žiarenia prenikne cez sklo do interiéru. Sklo so solárnym faktorom 30% prepustí 30% žiarenia. Zvyšných 70 % sa odrazí alebo absorbuje. Čím nižší je solárny faktor, tým lepšia je ochrana proti prehrievaniu.

Protislnečné sklá tiež zabraňujú nadmernému prenikaniu UV žiarenia, čím chránia vybavenie interiéru pred vyblednutím.

 

Protislnečné fólie: Praktická voľba pre existujúce okná

Alternatívou k protislnečným sklám by mohli byť protislnečné fólie. Fólie sa aplikujú priamo na existujúce sklá. Toto riešenie je vhodné pre situácie, v ktorých potrebujete zvýšiť ochranu pred slnkom ale nechcete alebo nemôžete meniť celé okná.

Výhody a nevýhody protislnečných fólií

Jednou z najväčších výhod protislnečných fólií je ich rýchla inštalácia a nižšie počiatočné náklady v porovnaní s výmenou okien. Fólie sú dostupné v rôznych variáciách od reflexných až po takmer neviditeľné.

Princíp fungovania fólií je rovnaký ako pri protislnečných sklách. 

Nevýhodou je však ich životnosť. Je obmedzená na 10 – 15 rokov, fólie časom strácajú svoje optické vlastnosti, môžu začať blednúť alebo praskať. Po určitom čase je teda potrebná ich výmena. Na rozdiel od nich sklá si zachovajú svoje vlastnosti nezmenené desiatky rokov.

Porovnanie protislnečných skiel a fólií

Vlastnosť

Protislnečné sklá

Protislnečné fólie

Inštalácia

Vyžaduje výmenu okien

Jednoduchá aplikácia na existujúce sklá

Účinnosť

Vysoká

Dobrá, ale závislá na kvalite a type fólie

Cena

Vyššia 

Nižšia 

Životnosť

20 – 30 rokov

10 – 15 rokov

Údržba

Bežná údržba ako pri štandardných oknách

Vyžaduje pravidelnú kontrolu a občasnú výmenu

Dizajn a estetika

Farebne neutrálny vzhľad

Možné reflexné alebo zrkadlové efekty

Ktoré riešenie je pre vás vhodné?

Ak staviate nový dom alebo vykonávate rozsiahlu rekonštrukciu, protislnečné sklá predstavujú dlhodobú investíciu, ktorá sa vám oplatí. Sklá ponúkajú vynikajúce tepelné vlastnosti, vysokú svetelnú priepustnosť a takmer nulovú údržbu. Navyše, pri správnej voľbe typu skla môžete výrazne znížiť náklady na vykurovanie a chladenie.

Na druhej strane, ak potrebujete rýchlu a cenovo dostupnú úpravu existujúcich okien, protislnečné fólie sú praktickým riešením. Hoci ich životnosť nie je taká dlhá ako pri sklách, fólie môžu výrazne zlepšiť komfort vo vašom dome alebo kancelárii.

Vždy je dobré zvážiť svoje dlhodobé plány, rozpočet a potreby, aby ste si vybrali riešenie, ktoré bude pre vás najvhodnejšie.


 


Predchádzajúci článok