Blog

Okná nemusia byť iba biele. Nebojte sa farieb a čítajte aké máte možnosti.

Farebné možnosti pre plastové a hliníkové okná a dvere

Farby vytvárajú náladu, vplývajú na atmosféru priestoru a zvýrazňujú architektúru. Existuje niekoľko rôznych technológií úpravy plastových a hliníkových profilov. Každá z nich má svoje prednosti a prináša iné farby a vzhľad povrchu. Pred výberom vysnívaného dizajnu je teda dobré sa v nich aspoň trochu zorientovať. Aké sú teda dostupné technológie úpravy povrchu profilov?

Možnosti pre hliníkové profily

Hliník je kov, ktorý má schopnosť sám seba chrániť proti korózii tým, že na jeho povrchu sa reakciou so vzdušným kyslíkom vytvára vrstva oxidu hlinitého (Al2O3). Takáto prirodzene vytvorená vrstva je však veľmi tenká a nerovnomerná. Aby bol hliník pripravený na ďalšie použitie, aby bol odolný voči korózii a aby mal dostatočne pevný povrch, je potrebné ho upraviť. Pre povrchovú úpravu hliníkových profilov sa používajú dve technológie: práškovanie a eloxovanie.

Práškovanie

Práškovanie je technológia, ktorou je možné farebne upraviť hliníkový profil na akýkoľvek odtieň podľa RAL vzorkovníka. Farba sa na špeciálne predupravený profil rovnomerne nanesie elektrostaticky vo forme  prášku a následne sa vrstva vypáli v peci pri cca 250 °C. Vznikne tak vysoko odolný, pevný a stálofarebný povrch odolný voči korózii. V súčasnosti už technológia umožňuje nanášať popri základných RAL (asi 210 farieb) odtieňoch aj špeciality ako sú napríklad perleťové, metalické farby, farby imitujúce drevo (DECORAL,NATURALL), alebo farby s  jemnou štruktúrou. Online vzorkovník farieb podla RAL nájdete aj TU.

Eloxovanie (anodická oxidácia)

Eloxovanie je dávno známy elektrochemický proces, ktorým sa na povrchu hliníka vytvára vrstva oxidu hlinitého. Táto vrstva má hrúbku až tisícnasobne vyšsiu ako vrstvy, ktoré vznikajú na povrchu hliníka prirodzene. Rovnomerná a kontrolovaná hrúbka oxidu zabezpečí spoľahlivú ochranu pred koróziou, zvýši pevnosť,oteruvzdornosť a celkovú trvanlivosť materiálu. S použitím farbív je možné eloxovaním dosiahnuť škálu farebných odtieňov ako napríklad od striebornej (C0), cez rôzne odtiene hnedej, až po čiernu. Stačí si vybrať zo vzorkovníka elox – odtieňov .

Možnosti pre plastové profily

Plastové (PVC) profily, na rozdiel od tých hliníkových, nie je nevyhnutné upravovať. Klasické a stále obľúbené biele okná sú vyrobené z profilov bez akejkoľvek povrchovej úpravy. Aj pre plasty však existuje niekoľko technológií povrchovej úpravy, ktoré prinášajú celé spektrum farebných možností.

Laminácia (kašírovanie)

Úplne zjednodušene ide o nalepenie špeciálnej fólie na plastový profil. Fólie, ktoré sa na tento účel používajú,sú vždy ošetrené priehľadnou akrylátovou vrstvou, ktorá ich ochraňuje pred pôsobením vonkajších vplyvov. Na trhu je v ponuke celá škála fólií. Popri stále obľúbených drevodekoroch, ktoré imitujú drevo a navodzujú dojem, že výrobky sú z neho vyrobené, sú k dispozícii aj štandardné pastelové farby v hladkom alebo štrukturovanom vyhotovení ( prehľad našich možností tu  )

SCHÜCO AutomotiveFinish (SAF)

SAF je jedinečná patentovaná technológia úpravy PVC povrchov, ktorú vyvinula firma SCHÜCO v spolupráci so špecialistami z oblasti vývoja autolakov. Výsledkom je efekt striekaného profilu v metalických farbách. Takto upravený profil je odolný voči poveternostným vplyvom, voči oteru a vykazuje vysokú pevnosť. Farby dostupné v SAF vzorkovníku boli zvolené na základe dlhodobého prieskumu najžiadanejších farebných odtieňov ( prehľad našich možností tu  ).

Lakovanie (striekanie)

Lakovanie plastových profilov je stále používanejšia metóda “farbenia”, ktorá vznikla ako reakcia na dopyt po väčšej škále farieb a odtieňov. Lakovanie prakticky nepozná farebné obmedzenia a na rozdiel od laminácie,či SAF úpravy umožňuje zvoliť akýkoľvek odtieň z RAL vzorkovníka. Používajú sa akrylátové farby, ktoré sa na profil nanesú a nechajú sa za presne stanovených podmienok “vytvrdiť” (uschnúť).

Hliníkový clip (AluClip)

Poslednou možnosťou, ktorá je pri plastových profiloch dostupná je použitie AluClipu. Štandardný plastový profil sa zvonku “oplášti” hliníkovou škrupinou a výrobok pôsobí ako by bol vyrobený z hliníka. Povrch hliníkovej škrupiny je možné upraviť rovnakými spôsobmi ako štandardný hliníkový profil (eloxovanie a práškovanie). Video o technologickom postupe pre AluClip si môžete pozrieť tu.